geplaatst 02-11-2024
Geen vereniging, club of stichting kan “draaien” zonder vrijwilligers!

In augustus werd geconstateerd dat dat één van de infoborden (nr 8, bij de Gausterhoppen)) langs de Griene Dyk compleet verdwenen was. Iemand vond het schijnbaar nodig om dit bord te vernielen en weg te gooien. Dat gebeurt, helaas.
Het goede nieuws is dat het bord na 2 maanden weer teruggevonden is tijdens het maaien. Via, via kwam het bij Nico Brandsma terecht die Johan Bekema gevraagd heeft het te herstellen. Dat stellen wij bijzonder op prijs en wij willen Johan langs deze weg heel hartelijk danken voor zijn werk. Het ziet er weer pico bello uit. De route is weer compleet!

geplaatst 06-08-2024

Bestuursbericht                                                                                        

Het bestuur van de stichting Griene Dyk Natuurlijk wil jullie informeren over een bestuurlijke aanpassing.
Het bestuur is aangevuld met een algemeen bestuurslid en een vrijwilliger voor de algemene ondersteuning.

Het nieuwe bestuurslid is Fred Hoebe. Hij is een fervent natuurfotograaf en is als zodanig regelmatig op en langs de Griene Dyk te vinden. Hij is o.a. ook gids bij it Skriezelân van Murk Nijdam aan de Slachte te Wommels. Verder maakt hij zich ernstig zorgen over de biodiversiteit in Nederland en met name de forse afname van de insectenpopulaties door het grootschalig gebruik van neo-nicotinoiden en andere insecticiden als gevolg waarvan veel jonge vogels onvoldoende eiwitrijk voedsel kunnen vinden en vroegtijdig dood gaan. Mede daarom is hij ook lid en vrijwilliger voor “Het land van Ons”, dat daar iets tegen tracht te ondernemen.
Kijk voor meer informatie op www.landvanons.nl
Binnen de stichting zal Fred zich ook bezighouden met educatie en het samenstellen van een mooi excursiepakket.

De tweede nieuwe man binnen de stichting is Nico Brandsma. Nico verzorgt, vanuit zijn woonplaats Offingawier, o.a. voor het IVN, excursies naar Het Galgelân.

Dit natuurgebied, op nog geen 2 km ten oosten van Sneek, is grotendeels eigendom en in beheer van Staatsbosbeheer. Naast een rijke en boeiende historie is het gebied ook botanisch erg interessant. (Kijk voor meer informatie over IVN op www.ivn.nl Over dit gebied is door hem een prachtig boekwerkje geschreven “Mysterieus Galgelân”. Naast de flora en fauna van het Sneekermeergebied heeft ook de cultuurhistorie zijn warme belangstelling. Nico gaat, samen met Fred, de educatie en excursies verder uitbouwen. Daarnaast zullen beide heren, in samenspraak met de overige bestuursleden, op korte termijn een boekwerkje samen stellen over de cultuurhistorie en de flora en fauna van het gebied op, langs en nabij de Grienedyk.

De beide heren zijn een versterking van het bestuursteam. Welkom!


geplaatst 30-07-2024

Natuurlijk weten we wel dat het gebied aan de westkant van de Snitsermar, op en rond de Griene Dyk en de Potten, een uniek en heel waardevol natuurgebied is.

Werkelijk de meest mooie soorten komen daar voorbij. Nog niet zo lang geleden werd daar de eerste otter gespot. Geweldig, wat een bevestiging van de unieke schoonheid en waardevolle natuur. De otters worden inmiddels met grote regelmatig gespot en zelfs al waargenomen in het centrum van Sneek en ook in de dorpskom van Offingawier
De foto’s die hieronder staan laten echt iets bijzonders zien. De Bever!

Voor meer foto’s van de Bever zie verder : menu Foto’s – Bijzondere waarnemingen

Hier zijn wij echt heel blij mee! Alweer een bijzonder dier, nl. de bever, dat de omgeving hier waardeert en het een mooie en goede verblijfplaats vindt.
De bever is zwaar beschermd. Kenniscentrum Bever schrijft op haar website:

Bevers zijn via de Europese Habitatrichtlijn en de Wet Natuurbescherming strikt beschermd. Organisaties en particulieren die met bevers te maken krijgen hebben de verplichting om waar mogelijk en verantwoord rekening te houden met de aanwezigheid van de wettelijk beschermde bevers en hun leefgebieden. Tegelijkertijd moeten organisaties hun taken blijven uitoefenen en de (water)veiligheid blijven waarborgen. Conflicten moeten in eerste instantie opgelost worden door mitigerende of compenserende maatregelen. Bevers mogen alleen verwijderd worden indien grote belangen in het geding komen en mitigerende of compenserende maatregelen niet werken of te ingrijpend zijn.

De foto’s zijn gemaakt door Ype van der Werf en Marco Veldhuizen
Deze bever is inmiddels gemeld/bekend bij o.a. SBB en NDFF
Hieronder staan een paar linkjes naar erg interessante websites. Kijk, lees en leer!

https://zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/bever
https://www.kenniscentrumbever.nl/


geplaatst 26-07-2024

Natuurclub vreest ‘dreunende muziek’ van Sneekrave

‘Natuurlijk organiseer je zoiets niet in het broedseizoen’

SNEEK Het feest voldoet aan alle voorwaarden en toch ziet de Stichting Griene Dyk Natuurlijk met angst en beven uit naar zaterdag 27 juli als voor het eerst het Sneekrave Festival wordt gehouden.
LC 26 juli 2024

Maria Del Grosso

Hij wil er niet geheimzinnig over doen, zegt uitbater Evert Jan van den Hoed van café-restaurant It Foarûnder op het Starteiland in de Snitser Mar. Het festival dat hij voor het eerst organiseert vooruitlopend op de Sneekweek heet Sneekrave, zodat meteen duidelijk is om welke muziek het gaat. Hij wil ermee tegemoetkomen aan een grote groep jongvolwassenen die het niet meer over uitgaan heeft, maar over raven.

,,Natuurlijk organiseer je zoiets niet in het broedseizoen. Dat snap ik ook wel.’’ It Foarûnder ging daarom tijdig met de gemeente Súdwest-Fryslân in gesprek over ,,wat mag en wat kan’’. Die gesprekken liepen vanaf februari. De organisator maakte een draaiboek en een veiligheidsplan en kreeg onlangs een vergunning. ,,Dat die zo laat verleend wordt, daar kan ik ook niks aan doen.’’ Zijn aanvraag dateert van maanden terug. ,,Ik heb er alle belang bij om het evenement goed te laten verlopen.’’

Sneekrave kan 2000 bezoekers ontvangen. ,,Tijdens de Sneekweek lopen er soms meer mensen rond’’, aldus Van den Hoed. De zorgen van Griene Dyk Natuurlijk betreffen wel de afvoer van al die mensen als het festival om 01.00 uur ’s nachts afgelopen is, zegt voorzitter Anneke Heijnis die in Sneek in de nabijheid van de Snitser Mar woont. ,,De Sneekweek is prima, maar dit is Rave. Harde, dreunende muziek. Wij vrezen gevolgen voor de natuur.’’

De stichting diende in mei een zienswijze in, evenals volgens Heijnis enkele particulieren. Volgens gemeentewoordvoerder Christiaan Weening roerde zich naast Griene Dyk Natuurlijk één ander die te ver van het Starteiland af woont om ontvankelijk verklaard te kunnen worden. Gemeente en provincie moesten wel de zienswijzen afhandelen en daardoor kwam de vergunning pas laat los. De provincie bevestigt dat de Fumo (Friese milieudienst) gevraagd is tijdens het feest toezicht te houden.

Griene Dyk Natuurlijk zocht contact met de Stichting NatuurAlert om juridische wegen te bewandelen. ,,Zij zien een toename van festivals in natuurgebieden. Maar het was te laat om een voorlopige voorziening aan te vragen. Het is overal vakantietijd. Ook wij hebben amper mankracht om stukken uit te werken. Daarom heb ik pas woensdag een bezwaarschrift tegen de vergunning in kunnen leveren bij de gemeente.’’

Heijnis verbaast zich erover dat van gemeentekant niet eerder contact is opgenomen. Vanuit de gemeente is vorig jaar het initiatief genomen een gebiedsorganisatie op te zetten voor recreatiegebied De Potten. Dit gebied is het voorportaal naar het pontje dat naar het Starteiland Kolmeersland leidt. Voor dit terrein is een toekomstvisie gemaakt die aanvankelijk op onrust stuitte bij natuurclubs, ondernemers en huis- of ark eigenaren in het gebied. Beter overleg werd beloofd, maar ,,nu is het vertrouwen weg’’, vindt Heijnis. In de gebiedsorganisatie is dit nieuwe feest niet besproken.

‘We begrijpen dat dit wat verwarrend is’, aldus Weening. ‘Maar het Starteiland valt niet onder de gebiedsvisie. Het Starteiland wordt wel genoemd in de gebiedsvisie, omdat je om er te komen door Natura 2000-gebied moet, maar het valt niet onder de visie zelf.’ Voor het Starteiland komt een eigen visie, aldus de gemeente.

‘Dat lawaai is niet goed voor de natuur’

‘Als je één vinger geeft, pakken ze de hele hand’

SNEEK Het Starteiland in Sneek valt niet onder de gebiedsvisie, al wordt het er wel in genoemd. Voor het Starteiland komt een eigen visie, aldus de gemeente

Anneke Heijnis, voorzitter van Griene Dyk Natuurlijk, weet dat het Starteiland geen Natura 2000-gebied is. ,,Maar het hele Sneekermeer er omheen wel. Vorig weekend ben ik voor het Starteiland voor anker gegaan. Ik zag veel watervogels die nu in de rui zijn en daardoor niet op kunnen vliegen’’, vertelt Heijnis. Volgens haar moet er ook sprake zijn van stikstofdepositie. ,,Denk eens aan de aan- en opbouw, het vervoer van alle spullen en alle mensen.’’

Wat haar verder opviel toen ze er lag: ze hoorde luide muziek. Die kwam uit de richting van Goingarijp. ,,Geluid reikt heel ver over het water.’’ Zaterdag moet het geluid naar het oosten gericht zijn, blijkt uit de voorwaarden. Het festival moet van de provincie aan meer voorwaarden voldoen, zoals gebruikmaken van bestaande paden en verharding en geen lasers of lichtbundels richten op de open lucht, bosschages, riet, bomen of water.

Het wordt straks toch druk langs de Griene Dyk als de Sneekweek en het skûtsjesilen losbarsten. Wat maakt één extra evenement dan nog uit, is de vraag aan Heijnis. ,,Als je één vinger geeft, pakken ze de hele hand. Daarom willen we een signaal afgeven.’’ Naastgelegen dorp Offingawier is niet blij en kijkt met zorg naar de toename van activiteiten in het Pottengebied, zegt voorzitter Machiel Kuipers van dorpsbelang. ,,Dat lawaai is niet goed voor de natuur, voor onze inwoners en voor de camping waar veel kleine kinderen verblijven.’’

Het steekt Heijnis dat toegezegd is dat in het gebied alleen sprake zou zijn van kleinschalige evenementen. ,,Iets met foodtrucks of kleine markten. Daar zijn wij niet tegen, evenmin als dat er veel gevaren wordt. Als watersporters zich aan de regels houden, is er niets aan de hand.’’

Ze heeft de toezichthouder van de provincie uitgenodigd om vanaf haar boot het festival te volgen. Gebeurt dat niet dan zal ze zelf metingen verrichten vanaf het water. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.’’


geplaatst 08-07-2024

Op 9 maart 2023 was de raadsvergadering waarin de gebiedsvisie de Potten door de gemeenteraad werd aangenomen. 
Door protesten van de gezamenlijk natuurclubs, de omwonenden in de dorpen, de VvE’s van de bungalows en de arken op de Potten, is het plan geworden tot wat het nu is.
Op deze raadsvergadering waren wij, als stichting Griene Dyk Natuurlijk aanwezig om onze zorgen te uiten. Tijdens deze vergadering werden de volgende beloftes gedaan, unaniem door alle partijen in de raad: 

DE NATUUR OP 1. (Natura 2000 gebied)
Geen grootschalige evenementen.
Een adviesrol voor de natuurclubs.

Lees de krant (LC) van zaterdag jl., 6 juli 2024! Een foto van deze tekst is hierboven afgedrukt
De houdbaarheid van beloftes is schijnbaar verlopen.
Er zullen maar liefst 10 van dergelijke evenementen plaatsvinden op het zg. “onbewoonde eiland”.
De organisatie zal het geluid naar het oosten richten, over het water…..
Hoe zou dat overkomen in Terherne, Goingarijp, Joure etc.? Ach, dat is toch een andere gemeente.
Of in Offingawier? Waar alles telkens doorheen moet rijden?
Wat is de afweging om de veiligheid op de weg en vooral op het water te negeren?
Als belanghebbende van het starteiland is dit voor de gemeente Súdwest Fryslân natuurlijk ook een leuke instrooier…

Hoezo, DE NATUUR OP 1?
Hoezo, geen grootschalige evenementen?
Hoezo, vertrouwen in de politiek?
Hoezo komt de vraag boven of het nog wel goed plan is om in de Gebiedsorganisatie te blijven deelnemen aan deze volstrekt zinloze en tijd verspillende overleggen met de gemeente?
Is dat wat de gemeente wil?

Het is niet voor niets dat de mensen van dorpsbelang Offenwier, voorafgaand aan de laatste vergadering van de Gebiedsorganisatie in hun dorpshuis een statement voorlazen waarin zij hun grote zorgen kenbaar maakten. Daar zat de wethouder Rietman bij.
Rustzoekende gasten worden hevig teleurgesteld. Mensen komen naar hier juist voor de rust en de natuur! Wij verwachten dan ook veel weerstand en protest.
Er dient zich namelijk nog een derde belang aan: het belang van degene die de belangenafweging moet maken, lees: de gemeente SWF (met in het kielzog de provincie).

Dat derde belang heeft vooral te maken met reputaties (aanzien en aantrekkelijkheid van de stad of het dorp) en de veronderstelde effecten op de lokale economie. Dát belang ligt eerder in het verlengde van de belangen van evenementen dan die van de natuur. Bij vergunningstrajecten van grootschalige evenementen zie je dan ook vaak de reflex bij gemeentes (en ook provincies) dat de belangen van natuurwaarden, omgeving en omwonenden, anders dan die van evenementen, tot het uiterste worden uitgekleed en soms zelfs nóg verder. Deze ‘scheve’ belangenafweging (ten faveure van evenementen) wreekt zich dan ook bij de (juridische) toetsing van natuurregels (zowel nationaal als Europees) en andere ruimtelijke aspecten. 

Wil je bezwaar maken? Dat kan als volgt:
Onderstaande komt van de website van de gemeente SWF en uit de vergunning:
Bent u het niet eens met het besluit om de vergunning te verlenen? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken. U doet dit door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân. Let erop dat u reageert binnen zes weken na de verzenddatum van onze brief. Om uw bezwaar in behandeling te kunnen nemen, moet u reageren binnen voornoemde termijn van 6 weken.

In uw bezwaarschrift moet het volgende staan:

• uw naam en adres

• de datum

• het besluit waartegen u bezwaar maakt (evenementenvergunning CLZ-00005062) evenementenvergunning onderdeel Rave-festival op zaterdag 27 juli a.s. op het Starteiland)

• de redenen waarom u bezwaar maakt. (Zie onderstaande concepttekst )

• uw handtekening.

 Stuur uw brief naar: Burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân, Postbus 10.000 8600 HA SNEEK
U kunt ook digitaal bezwaar maken via www.sudwestfryslan.nl
Daarvoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.
Wilt u de beslissing op uw bezwaar niet afwachten?

Als u bezwaar maakt, blijft ons besluit in ieder geval geldig totdat we over uw bezwaar hebben beslist. (kijk dit is gevaarlijk, ga ervan uit dat ze de bezwaren vasthouden tot na het festival)

Wilt u de beslissing op uw bezwaar niet afwachten en snel duidelijkheid? Vraag dan de voorzieningenrechter om een voorlopige voorziening. Dit betekent dat de rechter snel naar uw verzoek kijkt en alvast een voorlopige uitspraak doet.

Het adres van de voorzieningenrechter is:
Voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, Postbus 150, 9700 AD Groningen.
U moet hiervoor wel kosten betalen. Vraag dit na bij de rechtbank.

Concepttekst:

Op basis van de besluitvorming omtrent het ambitieplan de Potten in de raadsvergadering van 9 maart 2023, waarin gesteld wordt dat er in het betreffende gebied geen grootschalige evenementen zullen plaatsvinden, dat de natuur op 1 komt en blijft, teken ik bezwaar tegen de plannen om op 27 juli as een Ravefestival voor 2000 mensen te organiseren. Deze geplande activiteit voldoet op geen enkele wijze aan de toezegging aan de natuurclubs en de bewoners van de dorpen, bungalows en arken. De te verwachten overlast door verkeer, geluid, licht en gedrag zal buitenproportioneel zijn, zowel voor de natuur als de bewoners, alsmede de verstoring van de rust..

Lees het verslag van de Natuur -en Beleef-dag van 13 april j.l. hier
(15-04-24)

Natuurorganisaties slaan handen ineen: broedseizoen aangebroken
(19-03-24)

Het broedseizoen is aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen.
Lees verder >>

De Gebiedsorganisatie gaat van start
(17-02-24)

Na lang wachten is het dan eindelijk zover!
Er zal vervolg worden gegeven aan de gebiedsvisie De Potten.
Eén van de eerste stappen is ervoor te zorgen dat ‘de basis op orde’ is. Een speerpunt hiervan is het oprichten van een gebiedsorganisatie met daarin belanghebbenden van het recreatiegebied.

Even het geheugen opfrissen, hoe zat het ook alweer?

Het eerste ambitieplan voor de Potten riep zoveel weerstand op dat de gemeenteraad de wethouder vroeg de plannen te herzien.
Lees verder >>